Duizeligheid

Onderzoek en behandeling van duizeligheidsklachten

duizeligheid therapie landsmeer gerda konijn
Wat is duizeligheid?

In het algemeen wordt onder duizeligheid verstaan het gevoel dat beleefd wordt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is. De sensatie die men ervaart kan nogal verschillen. Het kan gaan om draaierigheid, zweverigheid, het gevoel alsof de wereld om u heen draait of het idee dat u zelf rond tolt. Hierbij kan desoriëntatie voorkomen en het gevoel om te vallen. Verder kunnen er bijkomende verschijnselen zijn, zoals angst, transpireren, misselijkheid en braken.

Hoe werkt het evenwichtssysteem?

Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie van het lichaam. Die informatie is afkomstig van de volgende deelsystemen:
    - Het evenwichtsorgaan
    - De ogen
    - Het gevoel in de spieren en pezen, vooral uit de voetzolen, de benen en de nek

Als verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Duizeligheid is in feite de ervaring van een gevoel.

Oorzaken van duizeligheid

Elke stoornis op één van de plaatsen van het evenwichtssysteem kan duizeligheid en/of evenwichtsklachten veroorzaken. Vooral een acute aandoening van het evenwichtsorgaan leidt tot heftige draaiduizeligheid met misselijkheid en braken. Vaak ziet men de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren, waarna spontaan herstel optreedt. De bekendste oorzaken van een acute aanval van draaiduizeligheid zijn:

    - Vestibulaire duizeligheidsklachten:Ontsteking van het evenwichtsorgaan of evenwichtszenuw. Meestal gaat het om een virale ontsteking in aansluiting op een griepperiode
    - BPPD (benigne paroxysmale positieduizeligheid). Dit is een draaiduizeligheid die seconden tot een minuut duurt en optreedt bij bepaalde bewegingen (bukken, omhoog kijken, omdraaien in bed, gaan liggen in bed)
    - De ziekte van Ménière
    - Een aanval van migraine (waarbij de duizeligheid vaak gepaard gaat met hoofdpijn)
    - Doorbloedingsstoornis of bloeding in evenwichtsorgaan en/of (kleine) hersenen
    - Een daling van de bloeddruk bij overeind komen kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd bij opstaan of langdurig staan. Dit fenomeen noemt men orthostatische hypotensie en kan soms een bijwerking van medicatie zijn

Duizeligheid ontstaat ook bij een laag bloedsuikergehalte of vergiftigingen (bijvoorbeeld door alcohol of medicijngebruik). Angst (al dan niet in combinatie met hyperventilatie) en depressie kunnen ook leiden tot duizeligheidsklachten. Meestal betreft het dan een licht, zweverig gevoel en geen draaiduizeligheid.

Onderzoek en behandeling

Gerda heeft zich, na een opleiding in het Apeldoorns duizeligheidscentrum, gespecialiseerd in het behandelen van duizeligheidsklachten, zoals BPPD en vestibulaire duizeligheidsklachten. Door eerst goed na te gaan om welke soort duizeligheid het gaat, kan ik u d.m.v. bepaalde manoeuvres of aanleren van specifieke oefeningen van uw klachten afhelpen.

meer informatie contact